Att stänga ner eller dansa med

 

Att stänga ner eller dansa med? Det är en mycket som rör sig och händer i vår värld just nu. Hur förhåller man sig till allt detta? Hur förhåller jag mig till allt det? Stänger jag ner eller dansar jag med? Vad märker du att du gör? Märk! Stänger vi ner känslan och känslorna, kanske för att vi är ovana att känna dem så starka som de är nu, kommer trötthet, utbrändhet och förvirring snart vara ett faktum. Dansar vi med dem behöver vi veta vilka som tillhör mig och vilka som inte är mina men ändå påverkar. Och, vi behöver veta när vi behöver vila och återhämta oss. Från rörelsen i världen. Känslorna. För nu är trycket så högt att vi inom många områden dansar på eggen.

Att stänga ner eller dansa med och i? Gör det som passar just dig just denna minut, just inom det område du är i. Men att du nyfiket börjar notera hur det är för dig och vad som verkar hända. Då, kan du göra val. T ex att stänga ner dig själv medvetet inom ett område och vara närvarande i ett annat.

Kunskap om hur vi människor fungerar är nu extra viktig. Kanske för att vi behöver allas energi (känslor) till att ta positiva steg in i nytt. Vi skulle alla behöva dansa på eggen d v s vara i kontakt med våra känslor och våra tankar och vår kropp. Samtidigt. Att stå still. Här. Nu. I kontakt. För det krävs det mod. Det krävs mycket mod och kärlek till sig själv för att kunna stå still, se och ge plats till det vi lägger märke till i vår kropp och våra känslor och tankar. Dessa delar bildar tillsammans en typ av kompass för oss; vad skall jag göra, vart ska jag, vad vill jag, vad behöver jag, är det respektfullt mot mig, är det respektfullt mot andra. I kontakt med ditt inre kan du ta kloka beslut och kloka steg. Du inkluderar både IQ och EQ. Det är den bästa mänskliga kapaciteten. Tänka och känna. Not either or, but both.

Varmt lycka till på din kloka väg,

Monika Josefsson, samtalsterapeut på Peace in mind