Mod är inte alltid att göra utan att lyssna

 
unsplash-image-aMiAtroarMc.jpg

Är mod inte alltid att göra utan att lyssna? Kan det vara så? I filmer, böcker, myter, berättelser gestaltas modet nästan uteslutande av ett görande, ett avgörande görande, ofta på slutet. Hjälten från den goda sidan slår ner motståndaren på den onda sidan, prinsen sveper in och hämtar, läs räddar, prinsessan och prinsessan kysser grodan, prinsen. Alla gör något. Hjälten och hjältinnan gör något. De anses modiga. De har agerat modigt. De har mod.

Är det det som är mod? Är det det som är att vara modig. I Wikipedia beskrivs ordet mod bl a såhär

 ”Mod, latin fortitudo eller tapperhet, är en personlig egenskap och en av kardinaldygderna...Mod betraktas av många som en moraliskt eftertraktansvärd egenskap, en dygd…..Mod är att vara rädd men övervinna rädslan för att göra det som ska göras. Mod stärker individens självkänsla och hjälper personen att övervinna sin rädsla genom exponering.”

En som introducerat ordet mod på bred front och fört tillbaka det på vardagskartan till alla oss hjältar och hjältinnor i våra liv, är sociologen Brené Brown. I sin bok ”Mod att vara sårbar” driver hon sin tes om att vara sårbar, är att visa mod. Det verkar alltså vara tvärtom mot det som våra hjältar och hjältinnor visar oss i berättelserna.

Här blir det lite förvirrande men börjar vi nosa på att mod och modighet involverar ett att ta en risk, så börjar pusselbitarna kanske falla på plats och bilda någon slags logik. Brené Brown säger; ”To love is to be deeply vulnerable. And that’s as brave as it gets.” Hon ger oss en inbjudan: ”Kliv upp, låt andra se dig, också när det inte finns några garantier alls.” Då står du i din sårbarhet. Du är möjlig att såra, och det är att vara modig.”

Vad tänker du? Låt oss komma tillbaka till rubriken. Den som talar om att det krävs mod för att lyssna. Va? Jo. Jag tänker, och märker att för att kunna nå sin egen sårbarhet så behöver man först kunna höra sig själv, det som är jag och det kommer från mig. För detta lyssnande inåt krävs mod att stanna upp. Både för att välja att lyssna till sig själv och framför allt kanske att respektera och värdera det vi sedan hör. Och stå i det. To love is to be deeply vulnerable. And that’s as brave as it gets, säger Brene’ Brown. Mod är alltså inte alltid att göra utan kan även vara att lyssna.

 

Ta hand om dig,

Monika josefsson dipl. Smtalsterapeut & dipl. Mindfulnessinstruktör på Peace in mind

******************************************************************

Brené Brown är socionom och har doktorerat i socialt arbete vid University of Houston Graduate College of Social Work. Efter sitt uppmärksammade föredrag om sårbarhet på konferensen TEDx Houston har hon också föreläst på den stora TED-konferensen. Hon har bl a skrivit böckerna Mod att vara sårbar, Resa sig stark, Våga vara operfekt.