Kan det vara som ett bankkonto?

 

På Alla Hjärtans Dag reflekterar jag runt KÄRLEK. Jag ser hur dess symboler av röda hjärtan och rosor formar denna dag. Kärlek synliggörs och firas. Det är ju bra. Att vi firar ‘Den’.

Men vad är det egentligen vi firar? Vad är kärlek? En sak, en känsla, en upplevelse, en person?

Säkert allt och inget. Många verkar i alla fall vara intresserade.

Frågan vad kärlek är har upptagit tanken hos konstnärer, diktare, författare, filmmakare, män, kvinnor; ja alla, inklusive oss vanliga vi i alla tider. Känns den, kan man spara den, kan man slänga den, hur känns den? Frågorna finns och är många. Svar finns och är ännu fler. Kanske är det det som är fascinationen med att var människa. Att våra svar här är olika, lika, tydliga, otydliga, friserade, ofriserade, upplevda, icke upplevda. Och att det går bra.

Jag själv funderar på om kärleken kan fungera som, och behöver, ett bankkonto. Ett konto som man helt enkelt gör transaktioner på. Man sätter in och tar ut nåt värdefullt och någon annan kan även sätta in och ta ut nåt av värde.

Jag tänker att jag nog märkt att något kan sättas in utan att man först märker insättningen och att man ibland behöver flera år för att lägga märke till insättningens värde. Och tvärtom, när en insättning eller ett uttag ger minus på kontot att det också kan ta flera år innan man märker dess effekt. Ibland kan det t o m ta en stor del av ens liv. Tills en dag….man märker något nytt och börjar reflektera. Och känna. Så här känns det uttaget och den insättningen, för mig. Vad tänker du runt detta?

Psykosyntesen,som är min arbetsbas som samtalsterapeut, har ett synsätt att förhålla sig till livet vilket inkluderar det naturliga och viktiga i att bli mer och mer medveten, stark, kärleksfull och att utvecklas och växa inifrån och ut, som människa. Vi är tänkta att fungera som en helhet där kropp, känslor, tankar och själ får lika plats, utvecklas och samspelar. Är det i det samspelet inuti som kärleken växer, undrar jag? Eller växer den utifrån, eller emellan eller båda och, och alla tre? Kanske. Jag tror det. Nåt är det i alla fall som händer. Nåt som känns, som växer, tar plats, blir starkare och som jag litar på. Och, jag tycker att det verkar varmt. Livets mysterium tror jag. En känsla, kristallklar. Kling. En insättning. På ditt konto. Kling. En skön känsla av värme sprider sig inifrån. Du har fått plus på kontot. Kärlek?