Stress är inte bara 'stress'

 

Idag reflekterar jag över ordet stress. Eller kanske mer om fenomenet hur vi använder orden ‘stress’ och ‘stressad’. De används vilt; högt och lågt och jag upplever att det är svårt att riktigt veta vad som döljer sig bakom orden då det säkert varierar stort.

Ord intresserar mig. För mig är ord bärare av dig så att jag skall kunna möta dig där du är. Så tänker jag. Och när ord används och innehåller så mycket så är det svårt att möta. Det blir som att ordet stress och stressad håller ute. Som en effektiv sköld från fler frågor. Det får funktionen av stoppskylten som säger; Håll dig borta! Och du kan springa vidare.

Hösten 2020 bestämde jag mig för att fördjupa mig i Mindfulness. Jag är ju utbildad Psykosyntestesterapeut och här ingår mindfulness som en mycket viktig del som jag använder dagligen i min verksamhet. Så hösten 2020 mitt under Corona kände jag, just det, kände jag, att jag verkligen behövde och ville bottna mina kunskaper och min praktik inom mindfulness ytterligare. Det stormade i världen och stormen kändes i mig och mina klienter. En typ av stress. Jag sökte mig därför till Mindfulnesscenter i Sverige och under den hösten djupnade mina verktyg och min praktik i att vara i nuet. Det, som är motsatsen till stress.

Stress har i vår tid blivit något vi skall hantera, dra ner på, sluta med, göra mindre, hindra, ta bort. Ja det mesta. Bara den slutar. Men, vad är stress? Stress är en reaktion. En reaktion på att du upplever ett hot. Här finns alltså rädsla. Tänk, om vi lyssnar på den, då kanske stressen försvinner av sig självt?

”Att lyssna inåt på sig själv och ta sina reaktioner på allvar som signaler på hur man har det, är att ta hand om sig själv.”

- Monika Josefsson, Dipl Psykosyntesterapeut & Dipl Mindfulnessinstruktör

Ta väl hand om dig,

/Monika

Peace in mind AB grundades 2014 och finns idag i Göteborg och online.

Peace in mind erbjuder samtal, terapi och program för enskilda samt ledare och medarbetare. Vi skapar ökad medvetenhet om relationen till dig själv och andra. För att du/ni skall kunna skapa och leva ett mer balanserat, hållbart och kärleksfullt liv.